Du er her: Forside /
Til nyhedsoversigten
Overskrift:
Forskning: Restprodukter kan i de fleste tilfælde erstatte handelsgødning
Publiceringsdato uden tid:
26-02-2019
Intro:
Aarhus Universitet har udgivet den endelige rapport for et stort anlagt 4-årigt forsøg, hvor gødningsværdien af fosfor i en række restprodukter er blevet undersøgt. Resultaterne vækker glæde i HedeDanmark.
Brødtekst:

På langt de fleste jordtyper i Danmark kan restprodukter tilføre en tilstrækkelig mængde fosfor til optimal plantevækst – uden at der sker yderligere forarbejdning.

Det konkluderer en ny rapport, som Aarhus Universitet har udgivet på baggrund af resultaterne fra et 4-årigt forsøg.

Forsøgets formål har været at undersøge gødningsværdien af fosfor i en række, forskellige restprodukter og er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, SEGES  (landbrugets faglige videns- og innovationshus), Aarhus Vand, Herning Vand, HedeDanmark m.fl.

Tilstrækkelig plantevækst
Og undersøgelsens konklusioner er altså, at langt de fleste jordtyper i Danmark vil kunne erstatte handelsgødning med restprodukter og stadig opnå den ønskede plantevækst. I undersøgelsen skriver forskerne blandt andet:

”I en mark med stort behov for tilførsel af fosfor er effekten af det specifikke produkt afgørende for udbyttets størrelse. I en mark med mindre respons på fosfortilførsel er de specifikke egenskaber for restproduktet mindre vigtige, og der kan opnås tilfredsstillende udbytter uanset restprodukttype. Samtidig forventes det, at det tilførte fosfor vil bidrage til vedligeholdelse af jordens fosforstatus”

Grundige undersøgelser
I forskningsprojektet indgik en lang række restprodukter, som i dag tilgår landbruget som gødning. Blandt de testede restprodukter var blandt andet:

Alle restprodukter er både blevet testet i laboratorier og i markforsøg. Markforsøgene er udført på en lokalitet, hvor fosfortallet var meget lavt – hvilket er relativ ualmindeligt i Danmark – samt på en lokalitet, hvor fosforindholdet i jorden var normalt.

Flisaske-gødning-skoven-800
Træaske er bl.a. et af de produkter, som er testet i rapporten fra Aarhus Universitet. Herover udbringes flisaske som gødning i en dansk skov.

HedeDanmark deltager gerne
Hos HedeDanmark har miljøfaglige konsulent Erik Olesen deltaget aktivt i forskningsprojektet gennem alle fire år.

”Det er altid spændende at deltage i praksisnære undersøgelser, som kan være med til at udnytte samfundets ressourcer på bedst tænkelige måde. På den måde er vi med til både at udvikle et område, der kan gøre gavn for hele samfundet, mens vi også løbende kan implementere den nyeste forskning i vores daglige drift,” fortæller han.
 

 

Kontakt / Forfatter:
Erik Ervolder Olesen
Erik Ervolder Olesen
Fagspecialist
Vis Spot 1 - Højre kolonne:

Tilmeld dig vores
elektroniske nyhedsbrev

Tilmeld
 

Følg HedeDanmark på de sociale medier

Se bl.a. billeder, video og nyt fra det grønne område.

© HedeDanmark a/s | Rho 3, Søften, 8382 Hinnerup | Linnés Allé 2, 2630 Taastrup | CVR 27623549 | Kontakt os | Cookies og privatlivspolitikker