Du er her: Forside /

Kartoffelpulp – et billigt og godt foderprodukt til malkekøer

Andels-Kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland (AKS) indgik i april 2016 et samarbejde med HedeDanmark om den fremtidige håndtering og afsætning af pulp fra kartoffelmelsproduktionen.  

Samarbejdet med AKS betyder, at HedeDanmark nu kan tilbyde kartoffelpulp som foderprodukt til både nye kunder og nuværende kunder hos AKS.


Læs mere om bestilling af kartoffelpulp fra 2017-kampagnen i bunden af siden.


Kartofler-til-pulp-800

Hvad er kartoffelpulp?

Kartoffelpulp er et non-GMO restprodukt fra udvinding af kartoffelstivelse, der kan genanvendes som godt og billigt foder i landbruget. Kartoffelpulp har en række foderegenskaber, der gør det særligt egnet som foder til malkekøer.

Er der forskel på kartoffelpulp? 

Der kan være stor variation i kartoffelpulpens kvalitet. Både afhængig af producenten og den sæson, den er produceret i. Der udføres derfor grundige analyser i opstarten af hver kampagne for at sikre, at landmanden kender pulpens egenskaber. Som hovedregel varierer pulp fra samme fabrik ikke ret meget fra sæson til sæson.

Hvorfor skal jeg vælge kartoffelpulp?

Kartoffelpulp er typisk ca. 50 % billigere end visse kornkilder. Sammenlignet med traditionelle foderprodukter såsom kolbemajs, byg og rug belaster kartoffelpulpen derudover vommen mindre hos kvæget – bl.a. pga. et højere indhold af letfordøjelig NDF. Ligeledes stimuleres mælkedannelsen hos malkekvæget, og fedtprocenten stiger. Sammenlignet med majs og byg indeholder kartoffelpulp desuden mere lysin. Læs mere om de mange fordele.

Hvordan opbevares kartoffelpulp?

Holdbarheden af frisk kartoffelpulp er ca. to uger. Alternativt kan pulpen ensileres. Kartoffelpulp er stabelbart i en højde af ca. 0,80 m og bør opbevares på fast støbt underlag. Der er under normale omstændigheder meget lidt eller intet saftafløb.

Hvad bør jeg være opmærksom på? 

Kartoffelpulp har et højere kaliumindhold end kornprodukter. Det betyder, at den kan være uegnet til goldkøer pga. risiko for magnesium-mangel. Derudover er det vigtigt med ekstra fokus på foderhygiejne, og ofte anbefales hyppige, nye leverancer hver 14. dag. 

Hvor meget pulp skal jeg bestille?

Beregn mængden af kartoffelpulp, du skal bruge til dine køer:
Daglig mængde pr. dyr (kg)
Antal dyr
Køer:
x
Kvier:
x
  1. 0,0
Det angivne resultat er det antal TON pulp, du skal bestille til den forventede kampagneperiode fra start til slut på 110 dage.

 
Kartoffelpulp fra 2018-kampagnen

Bestilling af kartoffelpulp fra 2018-kampagnen i Toftlund er åben. Kartoffelpulpen kan bestilles på nedenstående betingelser. 
 
Kampagneperioden løber fra ca. 1. september 2018 til ca. 20. december 2018, hvilket er ca. 16 uger.

Prisen er afhængig af, hvornår du bestiller – se nedenstående skema. Den totale mængde i 2018 bliver lavere end i 2017, og de bestilte tons fordeles efter først til mølle. Pulp til ensilering i oktober kan ikke forventes, men det er muligt at bestille ekstra læs i opstartsperioden (september), hvor der traditionelt er overskud af pulp.


Pris pr. ton ved levering af hele læs (min. 36 tons):

 

 Kr./t (ekskl. moms) 88

 
Levering af halve læs tillægges et gebyr på 325 kr. pr. læs, hvilket svarer til et tillæg på ca. 22 kr./t ved levering af en forvogn.

For længere transport end 20 km fra fabrikken opkræves et tillæg efter nedenstående skema.
 

Transportzone12345
Distance, km  0–2021–3031–4041–5051-60
Pristillæg, kr./t0 481216


De generelle leveringsbetingelser kan læses her.

Faktura sendes på e-mail. Såfremt vi ikke har din mailadresse, vil faktura blive sendt med post mod et gebyr på kr. 50,- pr. faktura.

Vi forventer at have en mængde på 25.000 tons til afsætning som foder.

Analyseværdier fra prøve udtaget den 2. oktober 2018 og analyseret af Eurofins (NorFor beregnede værdier):
 

 Kg tørstof pr. FE 1,20
 Kg foder pr. FE 8,42
 NEL 20 MJ/kg ts 6,21
 AAT 20 g/kg ts  85
 PBV 20 g/kg ts  -29
 Fyldeværdi pr. kg ts 0,22


Hele analysen af prøven, udtaget den 2. oktober 2018, kan hentes her.

Sådan bestiller du kartoffelpulp

Pulp bestilles ved at udfylde bestillingssedlen, som kan downloades her eller rekvireres ved at maile til bboy@hededanmark.dk og returnere den i underskrevet tilstand via e-mail eller post.
 

Andels-Kartoffelmelsfabrikken Sønderjylland og ovenstående kontaktperson i HedeDanmark a/s står naturligvis til rådighed for eventuelle spørgsmål. Vi ser frem til at samarbejde med dig!

Kontakt os og få mere
info eller bestil pulp nu:

Bjarne Boysen
Projektleder
Bjarne Boysen
51 72 46 28
bboy@hededanmark.dk
-

Film om genanvendelse
Klik på billedet for at høre og se, hvordan HedeDanmark genanvender restprodukter til gavn for klima, miljø og natur.

Læs de seneste artikler:

Vis Billede med link:
Kartoffelpulp er et fornuftigt alternativ (Magasinet Kvæg), Magasinet Kvæg
Udfyld skemaet herover for at bestille kartoffelpulp.
Læs de generelle leveringsbetingelser.

© HedeDanmark a/s | Rho 3, Søften, 8382 Hinnerup | Linnés Allé 2, 2630 Taastrup | CVR 27623549 | Kontakt os | Cookies og privatlivspolitikker